Tillitsvalgte mener Gjøvik er satt på sidelinja - vil delta i Losam-møtene
- Vi tillitsvalgte i Gjøvik opplever at vi har blitt satt på sida i prosessen ved MH-fakultetet. Nå ønsker vi å få med en representant i Losam-møter ved NTNU, sier tillitsvalgt Anneli T. Østlien.
Anneli T. Østlien ser for seg at én representant fra Gsam deltar på Losam-møtene på fakulteter som har institutter i Gjøvik.Foto: Privat
Gsam er det lokale samarbeidsutvalget i Gjøvik. Anneli T. Østlien, tillitsvalgt for Forskerforbundet, sier Gsam ikke har blitt godt nok informert om kuttprosesser ved Fakultet for medisin og helsevitenskap.
- I gode tider har det fungert greit nok å ha et Gsam som står på sidelinjen. Men nå er det strammere tider økonomisk, og vi har et stort behov for å få vite hva som skjer i Losam. Vi har ikke blitt orientert om viktige saker ved MH-fakultetet før det er for sent å påvirke resultatet, forklarer tillitsvalgt for Forskerforbundet, Anneli T. Østlien.
Derfor ønsker Gsam nå å ha med en representant også i møtene i Losam (Lokalt samarbeidsutvalg), som foregår ved hvert fakultet. I Losam møtes de tillitsvalgte og ledelsen ved fakultetet, og alle saker blir grundig gjennomgått.
- Mange kommer til oss for å spørre hva som skjer, men vi vet lite fordi vi ikke deltar i Losam. Ifølge tilpasningsavtalen skal det overføres informasjon til Gsam, men dette fungerer ikke i praksis, sier Østlien.
Vil delta i alle fem Losam
De Gjøvik-tillitsvalgte ønsker å delta i Losam-møtene ved fakulteter som har institutter i Gjøvik. Ved Losam ved Fakultet for informasjonsteknologi og Fakultet for arkitektur og design er allerede Gjøvik representert, det betyr at minst én av de tillitsvalgte som er valgt inn er fra Gjøvik.
Men ved Fakultet for medisin og helsevitenskap, Fakultet for ingeniørvitenskap og Fakultet for økonomi er ingen av representantene fra Gjøvik. Det er altså her Gsam ønsker å delta, i tillegg til i fellesadministrasjonen, når avdelingene er representert i Gjøvik.
- I praksis ser vi for oss at én representant fra Gsam deltar på Losam-møtene ved disse tre fakultetene, sier Østlien.
Kunne kommet tidligere på banen
- Tror du dere kunne påvirket avgjørelsene mer ved å delta i Losam?
- Ja, vi håper både påvirkning og informasjon kunne blitt bedre ved å delta i Losam. Guri Einbu har gjort en stor jobb med å sette seg inn i konsekvensene for ergoterapiutdanningen, og kanskje kunne vi kommet tidligere på banen også, hvis vi var mer involvert. Vi sitter jo på en følelse av at det er lettere å stryke studieprogram på Gjøvik enn i Trondheim, sier Østlien.
Hun savner også at noen ser konsekvensene nedleggelsene får for Gjøvik som campus.
- Å legge ned studieprogram her får konsekvenser for arbeidsmiljøet og studietilbudet, rett og slett fordi vi er så få. Jeg savner at noen kan se campus som en helhet.
Vi sitter jo på en følelse av at det er lettere å stryke studieprogram på Gjøvik enn i Trondheim.
Tillitsvalgt for Forskerforbundet, Anneli T. Østlien.
Hun antar vurderingen av om Gjøvik får delta på alle fem Losam vil bli gjort i forbindelse med revidering av tilpasningsavtalen.
- Jeg skulle ønske det kunne bli avgjort raskt, men vi er vant til at ting tar tid, sier hun.
Ålesund har ikke vurdert å delta i Losam
Mads Solberg er tillitsvalgt for Forskerforbundet i Åsam, Ålesunds samarbeidsutvalg.
- Vi ser det ikke som mulig å være representert i alle fem Losam som ville vært aktuelle for Ålesund. Et mulig scenario kunne vært at hvis det var en presserende sak på MH-fakultetet, så kunne en tillitsvalgt fra oss vært med i Losam-møtet som observatør, sier Solberg.
Åsam har imidlertid diskutert hvor viktig det er at informasjonen fra Losam kommer videre til Åsam, og at dette ikke alltid skjer. Solberg jobber selv ved Institutt for helsevitenskap, som er en del av MH-fakultetet.
- Det er et stort informasjonsbehov ved mitt institutt. I fredstid har det ikke vært et stort problem, men omstillingsprosessene har synliggjort kommunikasjonsgapet mellom Åsam og avgjørelsene som tas i Trondheim. Det jobbes med å bedre kommunikasjonen nå, sier Solberg.
Et eksempel er behovet for tettere dialog mellom Åsam-representanter og Losam-representanter på fakultetene fra ulike arbeidstakerorganisasjoner i omstillingsarbeidet, forklarer han.
Krevende å sikre nok informasjon
Bjørn Haugstad, direktør for organisasjon og infrastruktur, sier NTNU må vurdere om deltakelse i Losam er riktig vei å gå.
- Informasjonsbehovet i omstilling er alltid stort, og vi erfarer at det er krevende å sikre rettidig og tilstrekkelig informasjon, sier han.
Han påpeker at det er krav til medvirkning og medbestemmelse i omstillingsprosesser.
- Vi tar derfor vurderingene fra Gsam på største alvor. Om representasjon fra Gsam og Åsam i Losam er en god løsning, må vi vurdere sammen med berørte før vi tar stilling, sier Haugstad.
- Kutter ikke mer i Gjøvik
Dekan Siri Forsmo kommenterer at hun forholder seg til sammensetningen av Losam med medlemmer valgt av arbeidstakerorganisasjonene.
- Vi kutter ikke mer i Ålesund og Gjøvik enn i Trondheim, tvert imot, sier hun.
Thomas Ferstad, nestleder i NTL NTNU, sier det ikke er uproblematisk at det skal komme inn representanter fra Gjøvik eller Ålesund i Losam.
- Det vil bryte med prinsippene. Representantene skal velges av medlemmene, og hvor man jobber geografisk har liten betydning i så måte, sier Ferstad.
- Så er det vel ingen som vil påstå at Gsam og Åsam har fungert slik vi hadde håpet og tenkt, tilføyer han.