fakultet for medisin og helsevitenskap
- Jeg har bestemt meg for å stå i det
En tydelig lettet Siri Forsmo holdt i dag et allmøte der hun takket de ansatte for å ha holdt ut i dårlige tider. - Jeg tror vi nå skal få til dette sammen, sa Forsmo, som nå går inn i ny periode som dekan.
Dekan Siri Forsmo sa under allmøtet at hun var glad for å få fortsette å være dekan i nye fire år.
Foto: Skjermdump
Dekan Siri Forsmo ved Fakultet for medisin og og helsevitenskap innledet tirsdagens allmøte med å si at det nå var lys i enden av tunnelen.
Fakta
Tildelingsbrevet fra rektor til MH-fakultetet
MH-fakultetet skal arbeide langsiktig for å sikre økonomisk stabilitet og handlingsrom gjennom langtidsperioden. Det er derfor viktig at det gode arbeidet som er gjort i 2024 for å stabilisere den økonomiske situasjonen til fakultetet videreføres og at tiltakene som er identifisert og planen som er lagt gjennomføres. Ytterligere tiltak er også nødvendig for Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap.
Basert på MH-fakultetet sin risikoprofil for inntektsendring, skal enheten tilstrebe at avsetningene i slutten av langtidsperioden er mellom 2% og 7 % av bevilgning. Rektor er samtidig klar over at avsetningsnivået ved utgangen av 2025 trolig vil være lavere enn ønsket korridor og at omstillingen tar tid.
Rektor forventer at MH i 2025 og i langtidsperioden har høyt trykk og stort fokus på forskningsaktiviteten.
MH må også fortsette jobben med å gjennomgå og dimensjonere arealbruken på alle campuser de har aktivitet.
- Det har vært slitsomme år, vi er ikke helt ferdige ennå, men vi ser nå klare effekter av de relativt harde tiltakene vi har satt inn, sa Forsmo.
Hun understreket at dette ikke hadde gått om ikke alle hadde vist forståelse for at det har blitt mindre penger til universitetene. På fem år er inntektene redusert med over 100 millioner kroner, sa hun.
- Jeg er alle ansatte stor takk skyldig for innsatsen. Jeg blir litt rørt. Det er inspirerende hvordan alle har brettet opp ermene, sa hun.
Hun takket også prodekan Jon Magnussen spesielt.
- Selv om jeg er øverste leder, så vil jeg si at uten Jon Magnussens innsats hadde jeg og andre sovet dårlig om nettene. Og siden vi er et så stort fakultet, så skjelver NTNU hvis de ser at tiltakene ikke monner, og vi har fått god hjelp fra rektornivå for å organisere omstillingen.
Måtte tenke seg grundig om
Forsmo trakk også fram at hun nå er ansatt for en ny åremålsperiode som dekan.
- Det er en stor ære og glede å få være dekan her, ved et fakultet jeg er veldig glad i. Det har vært en vanskelig tid, og jeg har måttet tenke grundig gjennom om det jeg syns er morsomt ikke blir altfor overskygget av tiden vi har vært i. Jeg har bestemt meg for at jeg vil stå i det, for jeg tror at vi skal få til dette sammen, sa Forsmo.
Fakultetet har mottatt et tildelingsbrev fra rektor om hva som forventes av dem i det kommende året (se faktaboks).
- Vi håper å snart komme i økonomisk balanse igjen, og at vi om et par år kan begynne å bygge opp en buffer igjen, sa Forsmo.
Rektor sier også at innsatsen på forskningsaktiviteten må økes.
- Jeg er enig med rektor, nå må vi øke innsatsen på forskning. I nedgangstiden har vi ikke bare fått mindre penger fra staten, vi har også fått mindre eksterne forskningsmidler. Vi må virkelig satse på å sende inn søknader, det sendes inn færre søknader nå enn før, sa Forsmo.
Ser på de administrative tjenestene
Og selv om Forsmo i dette møtet kunne snakke om mer enn økonomi, så kom hun ikke helt utenom omstillingstemaet.
- Vi har sett på studie- og emneporteføljen og har tatt ned studieprogram. Vi har også sett på bemanningsplanen. Folk har hatt mulighet for å søke sluttpakker, og i en periode svirret det store tall om oppsigelser. Nå unngår vi forhåpentligvis det, sa Forsmo.
Nå ser ledelsen på de administrative tjenestene på MH.
- Jeg har ønsket en gjennomgang for å sikre oss at vi er organisert på mest mulig effektive måte, for å unngå unødvendig arbeid og dobbeltarbeid.
Dessuten har fakultetet et prosjekt der de ser nærmere på laboratoriebruken, her er det laget en rapport.
Fortsatt dårlig økonomi på ett institutt
Fortsatt må MH ha ekstra fokus på Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap.
- Økonomien der er veldig dårlig. Vi må finne ut hva det kommer av, og få rettet opp i økonomien på dette instituttet, sa Forsmo.
Hun understreket at det fortsatt er ansettelsesstopp, og at det merkes i mange miljøer.
Ansatte hadde på forhånd sendt inn spørsmål om hva som skjer med Fred Kavli-bygget. Ledelsen har nemlig flyttet ut derfra, og inn i Medisinsenteret. Nå er det tomme arealer i Kavli-bygget.
- Bakgrunnen for at vi har leid lokaler i medisinssenteret er at vi vil fristille rom i Kavli-bygget til studentformål og undervisning. Vi trenger disse arealene til studentene. Planen er at vi skal fristille rom studentene i dag bruker i Øya helsehus, og på sikt samle all simuleringsaktivitet, sa Forsmo.