Her vil MH nedbemanne: Ett institutt kan miste 18 prosent av vitenskapelig ansatte

Fakultetsstyret ved fakultet for medisin og helsevitenskap er bekymret for at det ikke legges opp til nok reduksjoner gjennom stillingsplanen.

Dekan Siri Forsmo informerte ansatte via et digitalt allmøte.
Publisert Sist oppdatert

Mandag ettermiddag holdt dekan Siri Forsmo er digitalt allmøte for Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH) for å legge fram den nye stillingsplanen for vitenskapelig ansatte ved fakultetet. 

Planen viser hvilke vitenskapelig ansatte fakultetet trenger, og gir slik en indikator på hvor man kan gå ned i antall ansatte. 

Bakteppet er at fakultetet står i en krevende økonomisk situasjon, og er nødt til å bli færre ansatte. Alle vitenskapelig ansatte er derfor blitt tilbudt sluttavtaler, med søknadsfrist 25. oktober. På sikt kan fakultetet måtte ty til oppsigelser.

- Dette er en krevende tid for alle sammen. Vi har aldri gjort dette før og jeg håper at vi slipper å gjenta det, men slik er tiden vi lever i nå. Det er dårlig økonomi for UH-sektoren og vi må innrette oss deretter, sa Forsmo da hun åpnet møtet.

Vitenskapelig stillingsplan for MH-fakultetet

Institutt Budsjett 2024 Stillingsplan pr. sept. Diff. Sept vs. Nullpunkt % endring fra Budsjett 2024
IHG75,7465,4-10,34-13,6 %
IHA44,3241,1-3,22-7,3 %
IKOM59,6455,05-4,59-7,7 %
INB74,8169,55-5,26-7,0 %
IPH62,7861-1,78-2,8 %
ISM123,52101,25-22,27-18,0 %
ISB39,5034,5-5,00-12,7 %
Totalsum480,31427,85-52,46-10,9 %

Slik fordeles reduksjonene i den nye stillingsplanen i sakspapirene. I det endelige vedtaket er det justert til 48,8.

I den nye stillingsplanen ligger fakultetets største institutt, Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie (ISM), an til størst nedgang, både i antall stillinger og prosentvis (se tabell). 

De skal ned med i overkant av 22 stillinger i stillingsplanen, som er en reduksjon på 18 %. 

Institutt for helsevitenskap (IHG) i Gjøvik ligger an til å gå ned med nest flest ansatte. Fakultetsstyret vedtok nylig å legge ned flere utdanninger ved dette instituttet for å spare penger. 

Totalt ligger det an til en reduksjon på 48,8 årsverk ved fakultetet gjennom stillingsplanen. Dette er justert fra styrets saksdokument, hvor tallet 52,46 brukes. Dette var på grunn av en feil, opplyser Siri Forsmo til UA.

I tillegg planlegger fakultetet for en nedgang i teknisk/administrative stillinger, men de avventer med å tilby sluttavtaler for disse stillingene. Her kan det også være fakultetet greier å nedbemanne nok med naturlige avganger. 

- Med rundt 50 ansatte er vi på god vei

Med 48,8 stillinger er det en mindre dramatisk nedgang enn det som har vært snakk om før ved fakultetet. Forsmo sier til UA at dette er delvis fordi det har vært en del naturlige avganger av ansatte som ikke har blitt erstattet, i tillegg til at planen kun dreier seg om vitenskapelig ansatte. 

- Går vi ned med rundt 50 vitenskapelig ansatte, så vil vi være på veldig god vei til å nå det målet om økonomisk balanse vi har satt oss. Det vil være lurt å starte her, så er det klart at denne typen økonomiske mål er bevegelige, sier dekan Forsmo til Universitetsavisa.

Hun forklarer at stillingsplanen representerer det antallet ansatte instituttene mener man kan gå ned nå og fortsatt opprettholde gjenstående undervisnings- og forskningsoppgaver.

- Kuttene har konsekvenser

- ISM ligger med dette an til å miste rundt hvert femte årsverk. Det er snakk om mange ansatte som forsvinner fra et fagmiljø?

- Det er et veldig stort institutt, med mange ansatte som er finansiert over bevilgningsrammen. Det er rammen som har gått ned, og da er det også der det må kuttes. Så har mange stilt spørsmål om det er mulig for dem å gjennomføre de studieprogrammene de har. Det får vi se, det er mulig at det går an å effektivisere. Dette er et stort institutt, med mange ulike oppgaver, sier Forsmo og legger til:

- Det er klart, disse kuttene har konsekvenser. 

- Fakultetsstyret er bekymret for at man ikke går ned nok gjennom denne planen. Sa de noe om hvor mange man burde gå ned?

- Nei, jeg tror styret først og fremst er fornøyd med at vi har en plan for reduksjon. Så må vi vurdere hvor langt det får oss. Det vil være en overgangsperiode. Vi har fortsatt forpliktelser for studenter på studieprogram som er vedtatt avviklet, sier Forsmo.

- Visst vi ville bli truffet hardt

Solveig Grudt sier at det nå handler om å ivareta de ansatte ved instituttet i tiden framover.

Instituttleder ved ISM, Solveig Grudt, har mandag ettermiddag nettopp hatt allmøte med sine ansatte. Hun sier det ikke var en overraskelse at det legges opp til mange avganger ved deres institutt. 

- Vi har visst at vårt miljø ville bli truffet hardt. De mest berørte miljøene ga vi beskjed allerede forrige uke. Men det er klart det er mye bekymring ved ansatte på vårt institutt nå, spesielt i sykepleierfagmiljøet, sier Grudt.

Del av grunnen til at dette instituttet skal ned med mange stillinger er at de har flere ansatte som snart blir 70, og dermed kommer til å gå av uansett. 

- Så håper vi at vi ikke trenger å ansette noen for å erstatte dem. Forhåpentligvis kan vi løse dette uten oppsigelser, sier hun.

Hun sier at hun tror de skal få til å levere god kvalitet uten ekstra arbeidsoppgaver.

- Det vil kreve både at vi er kreative og at vi får til tettere samarbeid med for eksempel kommunehelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten og med andre institutter på fakultetet, sier Grudt.

Misnøye med forsinket offentliggjøring

Tidligere på mandagen hadde det vært et digitalt fakultetsstyremøte ved MH-fakultetet. Dette møtet var unntatt offentlighet og det var dermed først på allmøtet at utfallet ble lagt fram.

Under fakultetsstyremøtet ble dekanens forslag til stillingsplan vedtatt. Samtidig pekte fakultetsstyret med bekymring på at det kun legges opp til en reduksjon på 48,8 årsverk. 

Det er et betydelig lavere enn antallet stillinger som tidligere har blitt forespeilet av fakultetet, men tilsvarer 10 % av alle vitenskapelige stillinger som finansieres over fakultetets ramme-driftsbudsjett.

Forsmo pekte på at det hadde vært en viss misnøye med at stillingsplanen har hatt en forsinket offentliggjøring.

- Vi hadde et ønske om at styret kunne diskutere dette med en viss grad av ro, uten at alt for mange ble opptatt av å lete etter sin stilling i planen, sa hun. 

De tillitsvalgte og lokalt hovedvernombud ved MH-fakultet har hatt flere kritiske merknader til stillingsplanen, som også ble lagt fram for fakultetsstyret før planen skulle vedtas. 

Merknadene går blant annet på at de ikke anser saken som tilstrekkelig beskrevet og belyst, at det mangler risikovurderinger og at det ikke kommer frem hvor nedbemanningen skal skje.  

Kan være røde tall til 2027

I allmøtet pekte Forsmo på at endringene forespeilet i stillingsplanen ikke kan implementeres i sin fulle bredde verken i år eller neste år. Dette er knyttet til at foreslått nedlagte utdanninger vil måtte ha tid til å avvikles. Dette gjelder for eksempel ved ergoterapiutdanningen i Gjøvik, som Universitetsavisa har omtalt flere ganger.

Forsmo pekte mot en lang vei framover. Fakultetet må nå få oversikt over hvor mange sluttavtaler og individuelle avtaler – tilbudt ansatte over 62 år – som inngås, samt hvor mye de får redusert antall ansatte via naturlig avgang. 

Målet er at fakultetet skal oppnå økonomisk balanse i 2027. 

- Da skal det ikke være røde tall. Så langt er det andre enheter ved NTNU som har dekket over underskuddet vårt. Etter 2027 starter tilbakebetalingen av gjelden vi har opparbeidet oss så langt.

Takket for innsatsen

Til slutt henvendte Forsmo seg med en takk til sine ansatte.

- Siden det er over 500 personer på dette møtet må jeg benytte anledningen til å takke for tålmodigheten, for dette er virkelighet et tålmodighetsarbeid. Jeg vil også takke for innsatsen, som gjøres på tross av at man denne tiden kan bli både betuttet og miste piffen, slo Forsmo fast.

- Jeg tror de aller fleste som jobber på MH trives på jobben sin. Det er et privilegium å få arbeide på universitetet og jobbe med utdanning og stille de store spørsmålene. Det er en beklagelig situasjon vi har havnet i også må vi tenke at fremtiden vil bli bedre, håper jeg.

Følg UA på Facebook og Instagram.