Melder om 15 oppsigelser ved ILU

På onsdag ble fire fagseksjoner ved Institutt for lærerutdanning informert om at det blir oppsigelser i deres fagseksjon. Det skriver instituttet på internkanalen sin fredag.

Forrige uke varslet instituttet at det ville komme oppsigelser. Nå har de berørte seksjonene blitt informert.
Publisert Sist oppdatert

Fredag morgen ble følgende melding lagt ut på NTNUs internkanal Innsida, av Institutt for lærerutdanning (ILU):

«På onsdag ble fire fagseksjoner informert om at det blir oppsigelser i deres fagseksjon, til sammen 15 stillinger. De berørte fagseksjonene er matematikkseksjonen, norskseksjonen, naturfagseksjonen og samfunnsfagseksjonen.»

Fire seksjoner har overkapasitet

Ledergruppa ved instituttet forteller i meldingen at de har hatt som mål å lage et saklig godt grunnlag som viser kapasiteten, og at det har vært viktig for dem at de har vært omforent om de samme prinsippene for å kunne vurdere og sammenligne seksjonene med hverandre.

- Vi har tatt utgangspunkt i tildelte ressurser til alle emnene, tildelte ressurser som ligger på seksjonen, tildelt praksisoppfølging og EVU-aktivitet, skriver de videre.

Ledergruppa forteller også at de for å ta hensyn til forhold som vil påvirke kapasiteten i overskuelig framtid (2-3 år framover), har de laget en simulering av situasjonen der forventede naturlige avganger, kvalifiseringsstipend og allerede planlagt flytting mellom seksjonene er lagt inn.

De forteller at både nå-situasjonen uten planlagte avganger og varianten med planlagte avganger viser at de fire seksjonene de nå varsler oppsigelser i har overkapasitet i begge variantene.

 - Dette er en tid som er krevende og usikker for mange. Snakk med hverandre og støtt hverandre i det vi står i. Min dør er åpen for de som ønsker en prat, skriver instituttet.

Overrasket over beskjeden

Førstelektor ved Seksjon for naturfag på ILU, Unni Eikeseth, forteller at seksjonen ble overrasket over beskjeden om at det kan komme opptil tre oppsigelser hos dem.

Førstelektor ved Seksjon for naturfag på ILU Unni Eikeseth ble overrasket over beskjeden om oppsigelser.

-  Vi har allerede mistet en god og dyktig kollega som gikk ut med sluttpakke. Ifølge signalene vi har fått tidligere trodde vi ikke at det skulle være behov for mer nedbemanning hos oss, skriver hun i en epost til Universitetsavisa. 

For Eikeseth er det fortsatt uklart hvordan de har kommet fram til tallet på overtallige.

- Vi ble orientert om at instituttet hadde tatt utgangspunkt i et tall på kapasitet ved seksjonene på 1,44. Hvorfor akkurat det tallet vet vi ikke, skriver hun videre.

Mener rektor har ansvaret

-  Alle har forståelse for at ILU og NTNU må spare penger, men det oppleves svært urettferdig at NTNU forsøker å dytte ansvaret for økonomiske vurderinger som er gjort av ledere på mange nivåer ned på fire enkeltseksjoner ved ett institutt, sier Eikeseth.

Hun mener at NTNU sentralt og rektor har det øverste ansvaret for måten fakultetene og instituttene har blitt drevet på.

- I møte med naturfagseksjonen onsdag 25. september kom det fram av NTNU ikke har blitt enig med fagforeningene om hva slags krets og kriterium som skal gjelde for nedbemanningen. Likevel går de altså ut med disse konkrete tallene til de tilsatte ved fire fagseksjoner, sier hun.

Hun mener de må kunne forvente at NTNU opptrer ryddig og følger lover og regler i nedbemanningsprosessen for å sikre et forsvarlig arbeidsmiljø.

- Måten dette foregår på nå fører til stor bekymring og stress hos de tilsatte på de fire fagseksjonene, forklarer Eikeseth.

- Svært beklagelig

- Det er svært beklagelig at NTNU er i en situasjon der folk ender opp med å få oppsigelse fra det som skulle være trygge jobber i staten.

Lokal tillitsvalgt for NTL ved SU-fakultetet, Thomas Ferstad mener situasjonen er beklagelig.

Det sier Thomas Ferstad, som er lokal tillitsvalgt for NTL ved SU-fakultetet.

- Det stemmer at vi enda ikke har blitt enige med kriteriene for nedbemanning, og vi har etterspurt drøftingen til NTNU rundt dette en god stund nå. Vår posisjon slik den er nå er at vi mener det ikke er drøftet i tilstrekkelig grad.

Likevel forteller Ferstad at han føler kommunikasjonen med NTNU er god og det er vilje til å samarbeide, forhåpentligvis blir vi enige om hvordan prosessen videre skal foregå.

- Forhåpentligvis blir vi enige om hvordan prosessen videre skal foregå. Alle ønsker å finne fram til best mulig løsning, men per i dag er vi ikke enige.

Ferstad har ikke oversikt over den konkrete situasjonen på ILU da sakspapirene til Losam ikke kommer før mandag, men har forståelse for at situasjonen er frustrerende og vanskelig. Han presiserer også at Fagforeningene dessverre ikke har noen forhandlingsrett når det kommer til oppsigelser.

- Det er arbeidsgiver som har siste ordet.

UA har ikke vært vellykket i sine forsøk på å få en uttalelse fra Forskerforbundet eller konstituert instituttleder ved ILU Ruth Grüters fredag ettermiddag.

Følg UA på Facebook og Instagram.