publisering

NTNU kan spare millioner og slippe kutt med ny avtale 

Den dyreste forlagsavtalen universitetet har ble nettopp reforhandlet. NTNU kan spare 20 millioner over flere år, biblioteksdirektøren håper det gjør at de slipper å kutte tilgangen til tidsskrifter.

Bibliotekstidirektør Sigurd Eriksson og NTNU har vært delaktige i forhandlingene som føres gjennom Sikt på vegne av en rekke andre institusjoner.

13. januar kom Sikt, kunnskapssektorens tjenesteleverandør, til enighet med Elsevier om en ny flerårig avtale. Den sikrer forskere ved deltakerinstitusjonene åpen publisering i over 2500 av Elseviers tidsskrifter samt full lesetilgang. 

Biblioteksdirektør ved NTNU, Sigurd Eriksson sier det har vært krevende forhandlinger, men er godt fornøyd med en avtale som vil spare sårt tiltrengte millioner for NTNU.

- De nøyaktige vilkårene i avtalen er unntatt offentlighet, men jeg kan si at gitt dagens valutakurs så snakker vi om størrelserorden av 20 millioner kroner over fire år, slår Eriksson fast. 

Sikt skriver på sine sider at avtalen har varighet fra 1.1.2025-31.12.2027, med mulighet for ett års forlengelse.

Om vi ikke klarer å spare penger på å få mer gunstige avtaler, blir alternativet å måtte kutte i tilgangene til ansatte. Det håper vi på å slippe nå.

Bblioteksdirektør Sigurd Eriksson

Kan slippe å kutte i tilganger for ansatte

Bibilioteksdirektør Eriksson sier dette er suverent den største forlagsavtalen NTNU har. Med dagens økonomiske situasjon ved universitetet er denne typen innsparinger helt nødvendig.

- Vi har sett på en rekke kostnadsreduserende tiltak. Om vi ikke klarer å spare penger på å få mer gunstige avtaler, blir alternativet å måtte kutte i tilgangene til ansatte. Det håper vi på å slippe nå, sier han.

For 2025 er nå nesten alle forlagsavtalene for publisering og lesing av forskning fornyet fra fjoråret. Det eneste som mangler er avtalen med forlaget Wiley. Der er forhandlingene fortsatt underveis. 

- Jeg kan ikke gå inn på status der siden forhandlingene pågår, men det er avhengig av resultatet av forhandlingene. Blir avtalen for dyr så blir det heller ikke noe av den. Vi har ikke mulighet til å betale mer enn nødvendig sånn status er nå, sier Eriksson.

Prorektor: - Svært viktig

NTNUs prorektor for forskning og innovasjon, Toril Hernes, understreker betydningen av den nye Elsevier-avtalen og poengterer at denne typen avtaler er dyre for universitetet.

- Avtalen med Elsevier er svært viktig for NTNUs forskere – både for tilgang til forsking og for publisering av egen forskning. Jeg er veldig glad for at denne avtalen nå har kommet på plass. Dette er fortsatt en dyr avtale for NTNU, men resultatet etter forhandlingene viser at det går riktig vei, forklarer Hernes.

Prorektor for forskning og innovasjon Toril Hernes sier det er viktig å kutte kostnadene knyttet til slike avtaler.

Gir gratis tilgang til artikler, men ikke alle typer

Den siste tiden har Universitetsavisa satt fokus på kostnader knyttet til åpen publisering og publiseringsavgifter (APC). Denne avtalen er en «publiser-og-les-avtale» der tidsskriftene har en blanding mellom åpent tilgjengelige artikler og artikler bak betalingsmur. 

NTNUs studenter og ansatte har lesetilgang til alle artikler, og kan publisere ubegrenset i de 2500 tidsskiftene som inngår i publiseringsdelen av avtalen. På den andre siden har man eksempelvis «gull-tidsskrifter» som er fullstendig åpne, men som krever at man betaler en avgift.

- Vi har en avtale med Elsevier spesifikt som gir rabatt på den type publisering, sier Eriksson.

For publisering i Elseviers gulltidsskrift gis det en rabatt på 15 prosent på publiseringsavgiften (APC), ifølge Sikts sider. Der kan man også se full liste over tidsskriftene som de mer enn 60 deltakende institusjonene har tilgang til.

Følg UA på Facebook og Instagram.