Rektor om økonomien: - NTNU er tilnærmet på budsjett

På torsdagens styremøte orienterte rektor Tor Grande om NTNUs økonomiske situasjon.

Rektor Tor Grande mente at NTNU fortsatt står i en alvorlig økonomisk situasjon, selv om universitetet er tilnærmet på budsjett for andre tertial.
Publisert Sist oppdatert

I juni ble det i NTNU-styret redegjort for økonomisk status etter årets første tertial. Da ble det tegnet et mørkt bilde, og NTNU som helhet var allerede 170 millioner i underskudd. 

Første september konkluderte årets andre tertial. Tertialrapporten er ikke klar til å legges fram før neste styremøte 29. oktober, men rektor kunne allerede nå komme med en orientering for å svare på det store fokuset på økonomi og omstilling. 

- Resultatet er at NTNU er tilnærmet på budsjett for andre tertial. Det er en vesentlig forbedring fra det vi la fram for styret første tertial, slo Grande fast. 

Enhet Årsbudsjett Budsjett hittil i år Regnskap hittil i år Avvik hittil i år
Fakultet/Vitenskapsmuseet58 97652 85553 335-480
Fellesadministrasjonen-28 07585 10561 71923 386
Totalt30 901137 960115 05422 906

Økonomisk resultat lagt fram av rektor Tor Grande per andre tertial (1. mai til 31. august) i 2024 (i 1000 kr).

Grande fortalte at det økonomiske avviket for fellesadministrasjonen (se tabell) i hovedsak skyldes investeringer som ikke har hatt forventet framdrift. 

- Alvoret rundt økonomi er absolutt ikke over. Lønnskostnadene ved NTNU er fortsatt for høye, og enhetene har spart på både drift og investeringer for å kompensere, sa Grande. 

Det er noe usikkerhet i den bevilgningsfinansierte virksomheten på grunn av et etterslep i samvirket mellom BOA-inntekter og rammetildelingen fra Kunnskapsdepartementet. 

Flere fakulteter har negative resultat

Det er flere fakultet som fortsatt har negative resultat i andre tertial. Dette gjelder Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH), Fakultet for naturvitenskap (NV), Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk (IE) og Det humanistiske fakultet (HF).

- Det positive her er at det negative avviket ikke er så stort for IE og MH. De kortsiktige tiltakene begynner å virke, også har vi bedre regnskapskvalitet som gir bedre styringsinformasjon, sa Grande.

Fredag formiddag opplyser seksjonssjef for økonomi ved HF, Ståle Rønning, at det faktisk er HF som har minst negativt avvik av de fire fakultetene, og at det blir riktig å si at avviket er minst på IE og HF – ikke MH.

Grande orienterte også om at det har blitt tilbudt sluttpakker ved ett fakultet, nemlig ved Institutt for lærerutdanning ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap. 

- Her var det 19 som søkte sluttpakker og 13 som fikk det innvilget. Det er ikke tilstrekkelig. Vi kommer tilbake til hva som må til for å få tilstrekkelig kontroll ved det instituttet, sa Grande. 

På MH-fakultetet er det enda ikke tilbudt sluttpakker, selv om dette er noe som har vært oppe til diskusjon lenge. 

- På MH er det strategiske bemanningsplaner som har fokus nå, sa Grande til NTNU-styret.