statsbudsjettet

Ingen store lyspunkter for kriserammet fakultet

Fakultet for medisin og helsevitenskap fikk ekstra studieplasser, men dekanen sier at årets statsbudsjett ikke er noe å juble over.

Rektor Tor Grande var på plass i Ålesund når statsbusjettet for Forskning og høyere utdanning ble lagt frem.
Publisert Sist oppdatert

Mandag la regjeringen frem forslaget til neste års statsbudsjett. Høgskoler og universiteteter får 46,4 milliarder i 2025, noe som betyr en realnedgang på 3,5 prosent. 

- Dette er jo dessverre det vi hadde forventet. Jeg er selvsagt skuffet, sier rektor Tor Grande.

Blant de små høydepunktene fra det foreslåtte budsjettet er 50 nye studieplasser i medisin, 10 nye studieplassar i veterinærmedisin, og 100 nye studieplasser i IKT. 20 av disse studieplassen i IKT går til NTNU. Det samme gjør 15 av studieplassene i medisin. 

15 av plassene går til desentralisert medisinutdanning ved NTNU Ålesund og Levanger. Det er satt av 120 millioner kroner for å styrke det desentraliserte utdanningstilbudet i landet. 

15 nye studieplasser på medisin

Siri Forsmo er dekan ved fakultet for medisin og helsevitenskap.

- Vi er veldig glade for å høre at det kommer flere studieplasser i medisin, men vi er forberedt på å fortsette å spare penger og ser ikke noen store lyspunkt i dette budsjettet, sier dekan ved Fakultet for medisin og helsevitenskap, Siri Forsmo.

Med 15 nye studieplasser betyr det at hele 190 medisinstudenter blir tatt opp på NTNU i medisin. Og med flere studenter vil det også følge med penger, men Forsmo er tydelig på at medisinstudiet er et dyrt studium som krever høyt kvalifiserte undervisningskrefter. I tillegg betyr det at man må se på behov for flere ansatte, samt vurdere om man har nok areal for flere studenter.

- Man har alltid et håp om mer

- Ble budsjettet en skuffelse eller var det mer eller mindre som forventet?

- Man har jo alltid et håp om at det kunne komme mer. Vi har merket reduserte bevilgninger godt, noe som er grunnen til at det store MH-fakultetet må skjære ned mye, men samtidig hadde jeg ingen tro på at ett statsbudsjett skulle snu dette, fortsetter hun. 

Forsmo er tydelig på at fakultetet budsjetterer etter det rektor har sagt: 1% reduserte bevilgninger i året. Det er en ny situasjon for både NTNU og UH-sektoren, og statsbudsjettet legger ikke opp til at det blir noen løsninger eller at omstillingsprosessen kan avsluttes.

- Det ville vært en ønskedrøm, sier Forsmo. 

- Var man bekymret for at det kunne komme ytterligere nedskjæringer? 

- Ja, det kunne sikkert vært verre, men dette er ikke noe positivt statsbudsjett for vår sektor. Nå jobber vi med å snu vår vanskelige økonomiske situasjon, blant annet med at vi jobber med ny stillingsplan. Men jeg sier som jeg alltid gjør: Mitt høyeste ønske og håp er at vi slipper å måtte gå til oppsigelser, avslutter hun. 

Midler til to ILU-sentre

Institutt for lærerutdanning (ILU) har kommet noe lengre i omstillingen enn Fakultet for medisin og helsevitenskap. Her fikk nylig enkelte faggrupper beskjed om å forvente oppsigelser.

Over statsbudsjettet får to NTNU-tilknyttede sentre økte midler, men ifølge instituttleder Ingfrid Thowsen, hjelper ikke midlene på lærerutdanningens økonomi som helhet.

- Det er veldig positivt at det kommer midler over statsbudsjettet til Matematikksenteret og Skrivesenteret. Dette er midler som er knyttet til oppfølging av stortingsmeldingen «En mer praktisk skole». Det er ikke en tildeling som går til lærerutdanningene. Vi vil se på muligheter for å bidra inn med ressurser fra ILU til å løse oppdragene som sentrene har fått, skriver Ingfrid Thowsen til UA.

- Forstår at det ikke er lett å kutte

Da minister for forskning og høyere utdanning, Oddmund Hoel la fram budsjettettet i Ålesund ble en aldrende befolkning og økt behov for helsetjenester presentert som én av tre store utfordringer i samfunnet som dette budsjettet skal møte. 

Til Universitetsavisa svarte ministeren om de tunge kuttene, der spesielt kommunehelsetjenesten har blitt hardt rammet etter framleggingen.

- Da det kom ekstraordninære koronamidler i 2020, 2021 og 2022 ansatte universitetene og høyskolene folk for disse pengene, men forutsetningene har hele tiden vært at midlene skal fases ut igjen. Det vil arte seg som at man må stramme inn på aktiviteten i forhold til fjoråret eller de to forrige årene, og vi har veldig forståelse for at det ikke er lett, svarer Hoel.

Endringslogg, 10. oktober: I forslaget til statsbudsjett framlagt 6. oktober er det ikke spesifisert at 10 av studieplassene skal tildeles Ålesund slik tidligere antydet. I statsbudsjettforslaget står det kun at 15 studieplasser skal fordeles mellom Levanger og Ålesund.

 

Følg UA på Facebook og Instagram.