Prognosene for 2024 viste et forventet underskudd på ca. 30 mill. kroner, av et samlet budsjett på cirka 8,4 milliarder kroner. I stedet viser resultatet for 2024 et overskudd på 147 millioner kroner.
Det skriver ledelsen ved NTNU i en melding til sine ansatte på Innsida.
Fra en situasjon med advarsler om mulige oppsigelser i flere enheter etter første del av 2024, sier universitetet nå selv at de har bedre utgangspunkt for omstilling.
- Hadde vært veldig optimistisk å håpe på så godt resultat
Rektor Tor Grande sier til Universitetsavisa at et positivt resultat i 100-millionersklassen er gode nyheter for universitetet.
- Vi gjennomførte tiltak, så vi hadde håp om ikke å ende i motsatt ende av skalaen. Samtidig må jeg si at i en så stor og kompleks organisasjon som NTNU så hadde det vært veldig optimistisk å håpe på et så positivt resultat tidligere i 2024, sier Grande.
Han er rask til å si at dette likevel ikke er slutten på NTNUs behov om å kutte kostnader
- Det er ikke det samme som å si at man ikke må fortsette det gode arbeidet. All honnør til de som har gjort at vi har kommet så langt, men nå må vi jobbe videre for at langtidsbudsjettene skal komme i balanse, sier Grande.
Dette er resultatet
Enhet
Årsbudsjett
Årsregnskap
Avvik
NTNU Totalt
-30 901
147 264
178 165
Fakultet og vitenskapsmuseet
-58 976
46 677
105 653
Fellesadministrasjonen og NTNU Felles
28 075
100 586
72 511
Kilde: NTNU, tall oppgitt i hele 1000
- Hele organisasjonen tråkket på bremsen i fjor, og vi ser nå at det virket. Det har gitt oss pusterom for en mer smidig omstilling fremover, sier økonomidirektør Ingrid Volden.
Økonomidirektør Ingrid Volden peker i NTNUs melding på at det blir stram økonomistyring i flere år fremover, fordi bevilgningene fra staten vil krympe.
Hun peker på at økonomien ble snudd takket være en rekke engangstiltak. Disse tiltakene får ingen effekt fremover, men de har gitt enhetene på NTNU handlingsrom til å gjennomføre omstillingsarbeidet over flere år.
Selv om tallene peker i riktig retning og at planlagte oppsigelser blitt stoppet, kan ikke rektor ta oppsigelser av bordet fullstendig i det nye året.
- Vi skal gjøre alt vi kan for å unngå oppsigelser, og det er vesentlig mindre sannsynlig at vi må gripe til et slikt virkemiddel når man går inn i 2025 enn da vi gikk inn i 2024. Samtidig er det store forskjeller mellom enhetene, så å kategorisk garantere at oppsigelser ikke vil skje, det kan jeg ikke, sier Grande.
- Når du ser på resultatet i dag, var det dumt å gå så hardt ut og si at det med all sannsynlighet ville bli oppsigelser i fjor?
- Går du et år tilbake i tid og ser på det langtidsbudsjettene og avsetningsnivåene vi gikk inn i 2024 med, så var det klart grunn til bekymring. Det var nødvendig å sette virksomhetsstyring og økonomi på agendaen. For noen av fakultene var situasjonen så utfordrende at oppsigelse virket sannsynlig, forklarer Grande.
- Men det er ingen tvil om at dette har hatt store kostnader for de miljøene som ble pekt på?
- Ja og det har vært min store bekymring at når man begynner å peke på enkeltinstitutt så vil det være en stor belasting. Det er en situasjon jeg ikke unner noen. Derfor har jeg også fulgt utviklingen spesielt på disse enhetene og blant annet deltatt på flere allmøter, sier Grande.
- Ved Institutt for lærerutdanning sa de at du var alt for sent ute med å komme til dem?
- Ja, det kan godt være at jeg skulle vært der tidligere, svarer NTNU-rektoren.
Hovedårsakene til at regnskapet endte i pluss er utsettelse av investeringer, reduksjon i driften og lavere lønnskostnader.
Investeringene skulle blant annet gjøres i Campusprosjektet, og i infrastruktur for forskning til Fakultet for ingeniørvitenskap (IV) og Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH).
I all hovedsak vil disse investeringene bli gjennomført i 2025 etter NTNUs planer. Lønnsutgiftene krympet som følge av innføringen av ansettelseskontroll samt ansettelsesstopp i mange enheter.
Det har vært leid inn langt færre vikarer for å dekke opp sykdom og annet fravær.
Samtidig har mange enheter utsatt tilsettinger av nye doktorgradsstudenter (rekrutteringsstillinger). I tillegg har registrering av ferie bidratt til en regnskapsmessig forbedring på 30 millioner kroner.
- Fremover har vi rom for å slippe litt opp på bremsepedalen, men det blir samtidig en balansegang hvor vi må tilpasse oss nye og knappere budsjetter, presiserer Volden.
Selv om han ikke kan love at det ikke vil komme så inngripende tiltak som oppsigelse, håper NTNUs rektor på at 2025 vil bli et mer forutsigbart år. Det gjelder både for ansatte og for NTNUs økonomi.
- Vi må tilpasse oss en ny økonomisk virkelighet og redusere aktivitetsnivået. Oppsummert så må vi ha riktig balanse mellom inntektene og utgiftene, men samtidig så ser vi at en del av de tiltakene vi har gjort er kortsiktige utsettelser av investering i bygg og rekrutteringsstillinger, slik kan vi ikke gjøre det på lang sikt, slår rektor fast.
- Vi må sikre etterveksten. På universitetet blir vi alle et år eldre hvert eneste år, så å rekruttere nye ansatte er noe av det viktigste vi gjør. Jeg håper vi kan for alvor begynne å gjøre det igjen i 2025, konkluderer Grande.
De økonomiske resultatene for fakultetene og Vitenskapsmuseet varierer, selv om alle har et bedre årsresultat enn prognosene tilsa. NTNU oppsummerer disse i tre kategorier:
Fakultet for økonomi (ØK), Fakultet for arkitektur og design (AD), Det humanistiske fakultet (HF), Fakultet for ingeniørvitenskap (IV) og Vitenskapsmuseet (VM) ansees å ha tilstrekkelig med avsetninger. Disse trenger først og fremst å stabilisere økonomien på riktig aktivitetsnivå for å møte fremtidig bevilgningsnedgang.
Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk (IE) må ytterligere forbedre økonomien og tilpasse aktiviteten på riktig nivå etter tidligere forskutteringer. Formålet er å bygge opp tilstrekkelig med avsetninger slik at de har økonomisk handlingsrom over tid.
Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH), Fakultet for naturvitenskap (NV) og Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU) må fortsatt arbeide med å stanse resultatnedgangen og stabilisere økonomien til fremtidig bevilgningsnivå. NV kom ut av 2024 med et negativt avvik mot budsjett. Det var på 11,6 millioner kroner.
Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk (IE)
10 000
27 285
17 284
Fakultet for ingeniørvitenskap (IV)
-2 799
48 547
51 347
Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH)
-16 173
-12 881
3 293
Fakultet for naturvitenskap (NV)
62
-11 563
-11 625
Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU)
-40 088
-31 980
8 108
NTNU Vitenskapsmuseet (VM)
2 806
5 076
7 882
Kilde: NTNU, tall oppgitt i hele 1000
Problemer også ved enkeltinstitutt ved økonomisk solide fakultet
Økonomidirektøren peker også på at enkelte institutter, selv på fakultet med trygg økonomi, fortsatt har betydelige økonomiske utfordringer. Ytterligere tiltak kan bli nødvendig på disse instituttene, sier hun.
Felles for alle fakultetene er at de må videreføre det gode arbeidet som er gjort i 2024 og fortsatt jobbe målrettet for å skape økonomisk stabilitet og forutsigbarhet gjennom langtidsperioden NTNU planlegger i.
Fellesadministrasjonen kom også ut av fjoråret med et overskudd. Forklaringen her er forsinkede investeringer og reduserte lønnskostnader. Som for fakultetene, må Fellesadministrasjonen videreføre arbeidet med å tilpasse aktivitetsnivået til reduserte bevilgninger over tid.
Snuoperasjonen i NTNUs økonomi førte til at det kunne settes av mer til avsetninger enn opprinnelig planlagt. Avsetninger er universitetets oppsparte midler.
Ved årsskiftet hadde universitetet 835 mill. kroner «på bok». Vel 500 mill. av dette er øremerket til nybygg og vedlikehold, spesielt knyttet til campusutvikling og pågående oppgradering av kjemiblokk 5. De resterende avsetningene er skjevt fordelt mellom fakultetene. Best stilt er IV. I motsatt ende av skalaen finner vi Fakultet for medisin og helsevitenskap som i praksis har brukt opp hele sin buffer.
Et visst nivå av avsetninger er nødvendig for å håndtere risikoen som NTNU har i vanlig drift.
- De senere årene har demonstrert at NTNU har høyere risiko knyttet til både inntekter og kostnader. Dermed må vi også ha en buffer, slik at vi unngår stadige vekslinger mellom brems og gass, understreker Ingrid Volden.
Rektor Tor Grande vil gi en kort orientering om årsregnskapet til styret 28. januar.