Bekymrede ansatte stilte spørsmål om nedbemanningen

Hva gjør ledelsen for å unngå jobbflukt blant de ansatte? Og går studiekvaliteten på sykepleierutdanningen ned? Dette var blant spørsmålene prodekan Jon Magnussen ved MH-fakultetet måtte svare på torsdag.  

Prodekan Jon Magnussen under fakultetsstyremøtet ved MH tidligere i oktober.
Publisert

Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH) vil ha spørretime hver andre uke i tiden framover, for å svare ut spørsmål de ansatte har til nedbemanningen og den økonomiske situasjonen ved fakultetet.

Mandag la MH-fakultetet fram en plan for hvilke vitenskapelig ansatte fakultetet trenger. Til sammen viser stillingsplanen et kutt på 48 årsverk. Prodekan Jon Magnussen fortalte innledningsvis at fristen for å søke sluttpakker er utvidet til 25. oktober.

Den digitale spørretimen torsdag viste stort engasjement og at de ansatte har mange spørsmål knyttet til nedbemanningen. Det var på det meste 237 ansatte som deltok på møtet. 

Blant annet lurte folk på om ledelsen frykter at nedbemanningen vil føre til jobbflukt, og om sykepleierutdanningen heretter bare vil ha et mål om å være «god nok». Spørsmålene ble sendt inn både før og underveis i møtet.  Magnussen, som leder omstillingsprosjektet, svarte på ett og ett spørsmål som ble lagt fram. 

Frykter jobbflukt

Dette var noen av spørsmålene:

«Er det fare for at stillingsplanene ikke tar høyde for usynlige arbeidsoppgaver?»

- Ja, jeg tror jeg må være såpass ærlig å si at det er en fare for det. Vi er klar over denne faren, og vi må nok sikkert gjøre justeringer i stillingsplanene underveis, sa Magnussen.

«Det er mulig at den dramatiske nedbemanningen kan resultere i sykmeldinger eller jobbflukt blant overbelastede ansatte. Hva er strategien for å unngå dette?»

- Vi gjør jo flere ting, men jeg tror at denne risikoen vil vi aldri få ned til null. Dette er dramatisk for hele organisasjonen. Vi prøver å unngå at prosessen skal dra unødig ut i tid, og å holde ansatte så godt informert som mulig. Vi skal også gjøre risikovurderinger av psykososialt arbeidsmiljø hver andre måned heretter.

«Disse spørretimene, er det vår reelle medvirkning til bærekraftig omstilling?»

- De er et tilbud der jeg kan svare på spørsmål man har knyttet til omstillingsprosessen. Det er en del av et informasjonsarbeid, svarte Magnussen på det. 

«Hvordan kan fakultetsstyret vedta en stillingsplan som viser et lavere nedtrekk enn det behovet er?»

- Fakultetsstyret har vedtatt en stillingsplan som viser det nedtrekket som ligger i planen. Så må vi vente og se etter at vi er ferdige med budsjettarbeidet før vi ser om vi er i mål eller ikke.

Forsvarlig med forskningstermin nå?

«Det gis forskningsterminer opptil ett år uten at det stilles noen krav til innhold eller at det må vises resultater. Er det forsvarlig i disse nedgangstider?»

- Forskningsfri og forskningstermin er viktige virkemidler for å ivareta forskningskvaliteten, og for å bygge nasjonale og internasjonale nettverk. Dette er en vurdering hvert institutt må gjøre ut fra sin økonomi. 

«Dekan og prodekan lovte for en stund siden i media at studiekvalitet på sykepleier skulle opprettholdes. Nylig uttalte prodekan i media at studiekvaliteten vil gå ned. Hvorfor?»

- Vi går ned med nesten 50 årsverk. Da vil det bli mindre tid til veiledning på bachelor- og masteroppgaver. Vi tar også bort noen emner og studieprogram. Det er vanskelig å tenke seg at det å ha færre valgmuligheter som student, og at ansatte har mindre tid til studentene, ikke vil kunne ha konsekvenser for studiene. Men utdanningen skal iallfall være god nok, sa Magnussen.

«Vil det være mulig for ansatte over 67 år å be om individuelle avtaler?»

- Vi har foreløpig sagt at vi ikke kommer til å ha en politikk for det.

Synes infomøtene kun bidrar med gjentakelser

«Informasjonsmøtene oppleves å kun bidra med generell informasjon og gjentakelser, som at vi må spare mye, vi vil unngå oppsigelser, vi må hjelpe hverandre og det skal ikke gå ut over kvaliteten.»

- Ja, det er en god kommentar, det. Jeg hører jo selv når jeg svarer på dette, at jeg ikke alltid er like tydelig. Det er fordi vi ikke har svarene klare ennå. Mitt råd er å stille tydelige spørsmål så skal vi se om vi klarer å gi tydelige svar.

«Har man et mål om hvor stor andel av nedtrekket som skal dekkes med sluttpakker og individuelle avtaler, og hvor realistisk er målet?»

- Målet er at vi så langt som mulig skal unngå oppsigelser. Så gjør vi det ved å trekke dette så langt som vi kan forsvare ut i tid, for at flest mulig skal kunne gå av ved naturlig avgang. Ingen av oss har lyst til å si opp noen som helst, men hvor realistisk det er, vet jeg ikke, svarte Magnussen.

«Vil det komme en runde til med tilbud om sluttpakker, for eksempel bare innad på et institutt, hvis ikke tilstrekkelig søker i denne runden?»

- Det skal vi vurdere når vi er ferdige med budsjettet og ser hva vi har fått inn av søknader på sluttavtaler nå. Jeg skal ikke utelukke det.

Følg UA på Facebook og Instagram.